mandag 30. november 2009

Pablo Picasso - Guernica


"Guernica" ble malt av Pablo Picasso under den spanske borgerkrigen. Bildet er ikke en nøyaktig skildring. Det ble malt etter at Franco, som skulle vise seg å bli Spanias framtidige diktator, ga tyske fly ordre om å bombe den baskiske byen Gernica i 1937, dette var under borgerkrigen.

Bildet illustrerer folks lidelse, man kan se tristhet og lemlestede mennesker, den er et av Picassos mest kjente bilder. I bildet har Picasso prøvd å få frem budskapet om hvor mange som lider under krigen, og spesielt uskyldige sivile individer. Under borgerkrigen valgte Picasso å være nøytral, og jeg tror han laget dette bildet som en slags protest mot all undertrykkingen og det dikterende militærregimet som var i Spania.

"Den spanske striden er reaksjonens kamp mot folket, mot friheten. Mitt hele kunstnerliv har vært en evinnelig kamp mot reaksjonen og kunstens død. Hvordan kunne noen da et øyeblikk tenke seg at jeg ville samstemme i reaksjon og død? . . I dette arbeidet, som jeg vil kalle «Guernica», og i alle mine senere arbeider har jeg lagt inn min avsky for den militære kasten som har senket Spania i et hav av lidelse og død" - Pablo Picasso

1 kommentar:

  1. Her har du på en fin måte fått gitt en personlig analyse av Picasso sitt verk.
    Husk å srive navn på den du siterer.

    SvarSlett