onsdag 3. februar 2010

Loving woman (Madonna)

Bilde analyse: "Loving woman" eller "Madonna" er malt av den store norske kunstneren Edvard Munch. De konkrete tingene som vises på bildet er en kvinne. Formen på kroppen hennes minner meg om den ene statuen av Venus siden armene ikke viser. Rundt bildet har Munch malt en ramme som har flere små opbjekter jeg antar er sædceller og nederst i venstre hjørne sitter et lite foster, jeg er usikker på om det er dødt eller levende. Det ser litt utsultet ut.

Bildet utgjør en nokså direkte handling i bevegelse, bak alle disse forskjellige delene av det fortelles det en slags historie. For meg virker det som om bildet har med fruktbarhet og barn som igjen fører til en handling om livet. Dermed får det meg til å tenke litt på livets gang. Kvinnen i bildet er fullt i live, og sædcellene i rammen er til for å skape liv. Etter å ha sett på bildet en stund ser det ut som om særcellene går inn i kvinnen og fosteret er det som blir resultatet.

Edvard Munch har laget forskjellige utgaver av dette bildet, men jeg har valgt å analysere det øverste. I bakgrunnen er fargene mørke og går for det meste i svart og blått, mens kvinnen er i svart hvitt. Den brunaktige rammen skaper en ganske skarp kontrast til de andre fargene. Likevel går de greit ilag, brunfargen fremhever det blå en del og skaper en litt annerledes stemning.

Etter å ha lest litt fakta om bildet har jeg fått vite en teori om at bildet skal forestille Jomfru Maria, Kristus´mor. I stedet for å framstille henne slik hun pleier å bli framstilt, valgte Edvard Munch å framstille henne annerledes. Hun ser yndig og selvsikker ut. Det som også er litt forvirrende er at Maria var jomfru da hun fikk kristus, dermed er det et mysterium hvorfor han har malt sædcellene.

Når det gjelder lyset ser det ut som om det kommer skrått oven i fra/forfra. Dette lyset er i tillegg ganske sterkt fordi det lyser opp kvinnen så mye at store deler av henne er helt hvite.

Bildet er et litografi og er trykket på flere forskjellige måter som du kan se på de to andre bildene jeg har valgt å ta med.


Når jeg ser på bildet får jeg miksede følelser. Handler bildet om Madonna eller Jomfru Maria. Eller kanskje det bare er en historie om en elskende kvinne?

Hvis vi skal se på teorien om at dette bildet er av jomfru Maria vet vi at hun normalt har en hvit glorie over hodet, men her har hun fått en mer rød/brunaktig som kan symbolisere kjærlighet.

Utrykket i bildet virker veldig sterkt for meg. Jeg liker best delen av Madonna/Jomfru Maria, den delen gir meg en behagelig følelse, mens rammen rundt og fosteret i hjørnet gir en litt mer ubehagelig følelse. Mulig fordi fosteret ikke ser ut som et lykkelig barn men heller har et skummelt preg over seg. De skaper en veldig stor kontrast mot hverandre egentlig, noe som gjør uttrykket mye sterkere.

Jeg er ikke helt sikker på hva Edvard Munch ønsket å uttrykke med dette bildet, men jeg tror at han ønsket å sette et annet lys på noe som var vanlig, som foreksempel malerier av Jomfru Maria. Dette bildet er som sagt et litografi, men orginalen, som bare er av Madonna/Jomfru Maria, har ikke rammen og fosteret og det er malt med oljemaling på lerret. I dette bildet tror jeg han ønsket å få en litt sterkere og tydeligere betydning.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar