onsdag 10. februar 2010

Surrealismen - "De vitale og skapende impulser"Surrealisme er et ord som betyr realiteten eller utover realiteten. Denne perioden var anført av André Breton(1924), han var både en forfatter og kritiker. Surrealismen er en kunstretning der kunstneren blir inspirert av det ubevisste, et eksempel er å bruke drømmer/mareritt som en inspirasjon til det du maler på bildene.

Bildene ble malt med tanke på at motivet lå i underbevisstheten og muligens kom fra ytre erfaringer, sannhetens forutsetninger.
I tillegg til å være en kunstretning var det også en retning innen litteratur og film.
«Samfunnet bør rette seg etter menneskene. Moralen bør rette seg etter driftene. Kunsten bør innrette seg etter den uhemmede inspirasjon.» - André Bretons manifest

Innen kunsten ble surrealismen dominerende etter 1925. Utenom årene 1940-1945 var Paris sentrumet for denne surrealistiske bevegelsen og André Bretons manifest ønsket at kunstneren skulle skape "en syntese av drøm og virkelighet, av ubevissthet og bevissthet".
Salvador Dalí

Begge bildene over er laget av en veldig kjent kunstner kalt Salvador Dalí og de er begge gode eksempler på surrealismen. Hans liv startet i Spania i 1904 og tok slutt i 1989. Det er de surrealistiske bildene hans som han er mest kjent for, men han står også bak andre ting som foreksempel filmen "Den andalusiske hund".

Utenom dette var Salvador Dalí svært glad i seg selv og han personlig mente at han var verdens beste kunstner og at det var fantastisk å være ham.

Salvador Dalí var også inspirert av Pablo Picasso, som levde på samme tid. I dag blir Salvador Dalí regnet som surrealismens største kunstner, uansett hvor sær han framstod å være.René Magritte

René Magritte er også en kjent surrealistisk kunstner. Han ble født i Belgia i 1898 og døde 1967. Det er René Magritte som står bak bildet ovenfor og i tillegg til dette laget han flere malerier, tegninger, skulpturer, dagbøker med både bilde og tekst og andre tekster.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar