mandag 8. mars 2010

Stavanger

Onsdag 3. mars var vi på en liten omvisning i Stavanger. Vi startet turen med Stavanger Domkirke, som ble bygd på 1100-tallet. Stavanger Domkirke er bygd i både romansk og gotisk stil, og hvis en er obs på det er det ikke vanskelig å se hvor skillet går. Kirka ligger i sentrum av det som før pleide å være en kirkeby.

Deretter gikk vi gjennom noen av hovedgatene i Stavanger sentrum. Læreren pekte ut bygninger som jeg har gått forbi flere ganger, og først da la jeg merke til jugendstilen som helt tydelig preget bygget. (Det bygget som ligger på hjørnet ved siden av bakeren)Deretter satte vi retningen for gamle Stavanger. Vi fikk også høre en del om hvordan det var i Stavanger før i tiden. For det første var det en by med mye mer kriminalitet og fattigdom enn den vi ser i dag. De begynte også å leve av fiske, noe som ledet oss til Hermetikkmuseet. Der fikk vi en omvisning om hva de gjorde der og hvordan de hadde det. Vi fikk også komme inn i et av de små hvite husene. Dette var en arbeiderbolig fra 1920 og 1960. Guiden fortalte at møblene i dette huset var mer formelle og dyrere enn dem som pleide å være i en vanlig arbeiderbolig, men at de var like gamle og var samlet inn fra alle kanter.
Nesten alle husene i gamle Stavanger er hvite trehus, men det finnes selvfølgelig unntak som for eksempel det grå huset to bilder over og hermetikkmuseet. Disse små hvite husene har et idyllisk preg og stråler enda mer når sola er oppe og himmelen er blå. En hver person som går der får lyst til å flytte.


Til slutt fikk vi gå og se litt rundt selv. Etter denne ekskursjonen har jeg faktisk blitt mer obs på hvilke hus vi har her i Stavanger og hvilken stil de er preget av.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar