mandag 15. mars 2010

Helleristningene i Alta


En helleristning er forhistoriske bilder som ble hugget eller slipt inn i stein og fjell. Det er en type bergkunst.


I Alta finnes det flere store områder med helleristninger. De første ble funnet i 1973 og i dag er det funnet over 6300 ristninger fordelt rundt på forskjellige steder i Alta. De ble laget av jeger-fiskere for 6200 til 1800 år siden. De har avbildet flere dyreraser som elg, rein, bjørn, hund/ulv, laks, hval osv. De avbilder også mennesker og redskaper og geometriske mønstre.


Bergkunsten i Hjemmeluft, Kåfjord, Transfarelv, Storsteinen og Amtmannsnes står på UNESCO´s verdensarvliste som kulturminner. Disse helleristningene er de eneste forhistoriske kulturminnene i Norge. De ble skrevet på listen i 1985.


Når helleristningene i Alta først ble skrevet på verdensarvlisten var det regnet med at det var rundt 3000 figurer, mens i dag har det steget til over 6000 helleristningfigurer fordelt på rundt 100 felt.


Personlig mener jeg at dette er et av de viktigste kulturminnene vi har, de er tross alt noen av de gamleste. I tillegg har de hjulpet til å finne ut hvordan menneksene levde på den tiden. Deres trosforestillinger, ritualer og deler av historier og myter, noe som er veldig spennende.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar